Mijn hond plast in huis

2024/08/12

"Ik dacht dat mijn hond zindelijk was, maar nu plast hij steeds weer in huis!"

Terug

Auteur: Evie Van Hove

 

Mijn hond plast in huis: Oorzaken en oplossingen
 

Het is een veelvoorkomend probleem waar veel hondeneigenaren mee te maken krijgen: een hond die in huis plast. Dit gedrag kan frustrerend zijn en kan leiden tot schade aan je huis en het verstoren van de relatie tussen jou en je hond. Maar waarom doet jouw hond dit, en wat kan je eraan doen? In deze blog onderzoeken we de mogelijke oorzaken van dit gedrag en geven we enkele praktische oplossingen. Bovendien benadrukken we het belang van een klinische gedragsdeskundige bij het aanpakken van hardnekkige gevallen
.

Mogelijke oorzaken van plassen in huis
 

  1. Medische problemen Een van de eerste dingen om te overwegen wanneer je hond in huis begint te plassen, is of er een onderliggend medisch probleem is. Veel voorkomende medische oorzaken zijn urineweginfecties, blaasstenen, nierproblemen en diabetes. Het is essentieel om jouw hond door een dierenarts te laten controleren om eventuele gezondheidsproblemen uit te sluiten.
  2. Gebrek aan zindelijkheidstraining Vooral bij jonge honden of honden die net zijn geadopteerd, kan een gebrek aan voldoende zindelijkheidstraining een reden zijn voor plassen in huis. Deze honden hebben mogelijk niet geleerd waar ze moeten plassen of kunnen zich nog niet goed beheersen.
  3. Stress en angst Honden kunnen net als mensen last hebben van stress en angst, wat kan leiden tot ongewenst gedrag zoals plassen in huis. Veranderingen in de omgeving, zoals een verhuizing, nieuwe huisdieren of familieleden, of zelfs harde geluiden, kunnen stress veroorzaken bij uw hond.
  4. Territorium afbakenen Vooral ongecastreerde reuen hebben de neiging om hun territorium af te bakenen door middel van plassen. Dit kan zich uiten in het markeren van meubels of andere objecten in huis.
  5. Verlatingsangst Honden die last hebben van verlatingsangst kunnen uit stress of frustratie gaan plassen wanneer ze alleen thuis zijn. Dit gedrag wordt vaak verergerd door lange periodes van afwezigheid van de eigenaar.
  6. Ouderdom Naarmate honden ouder worden, kunnen ze te maken krijgen met incontinentie, waarbij ze moeite hebben om hun blaas onder controle te houden. Dit is een veelvoorkomend probleem bij oudere honden.

"Naarmate honden ouder worden, kunnen ze te maken krijgen met incontinentie."

Mogelijke oplossingen
 

  1. Medische behandeling Als de dierenarts vaststelt dat er een medisch probleem is, kan een passende behandeling vaak het plassen in huis stoppen. Dit kan het gebruik van antibiotica voor een urineweginfectie of dieetveranderingen voor andere aandoeningen omvatten.
  2. Training en hertraining Het opnieuw beginnen met zindelijkheidstraining kan nuttig zijn, vooral bij jonge honden of honden die een nieuwe omgeving leren kennen. Consistentie is hierbij de sleutel. Beloon uw hond telkens wanneer hij buiten plast en wees geduldig tijdens dit proces.
  3. Stress verminderen Probeer de stressfactoren in het leven van uw hond te identificeren en te minimaliseren. Dit kan het creëren van een rustige en veilige ruimte in huis omvatten, het gebruik van kalmerende feromonen, of het vermijden van plotselinge veranderingen in de routine.
  4. Gedragstherapie In gevallen van verlatingsangst of territorium afbakenen kan gedragstherapie onder begeleiding van een klinische gedragsdeskundige zeer effectief zijn. Dit kan onder meer desensitisatie- en tegenconditioneringstechnieken omvatten om het ongewenste gedrag af te leren.
  5. Hormonale behandeling Als het plassen in huis te wijten is aan territoriaal gedrag, kan castratie of sterilisatie helpen om dit te verminderen, hoewel dit niet altijd de oplossing is.
     

Wanneer een klinische gedragsdeskundige inschakelen?
 

Als je hond blijft plassen in huis ondanks dat je bovenstaande oplossingen hebt geprobeerd, kan het verstandig zijn om een klinische gedragsdeskundige in te schakelen. Deze experts zijn gespecialiseerd in het begrijpen en behandelen van complexe gedragsproblemen bij honden. Ze kunnen een uitgebreid gedragsplan opstellen dat specifiek is afgestemd op de behoeften van uw hond, en u helpen om het probleem op een effectieve manier aan te pakken.
 

Conclusie
 

Plassen in huis is een gedrag dat verschillende oorzaken kan hebben, van medische problemen tot stress en onvolledige training. Het is belangrijk om geduldig te zijn en de tijd te nemen om de onderliggende oorzaak te identificeren. Hoewel er veel doe-het-zelf-oplossingen beschikbaar zijn, kan het inschakelen van een klinische gedragsdeskundige essentieel zijn voor het oplossen van hardnekkige problemen. Vergeet niet dat elke hond uniek is, en dat een persoonlijke aanpak vaak de sleutel is tot succes.

 

Evie Van Hove is PgD Clinical Animal Behaviour, gediplomeerd puppycoach, hondentrainer en gedragscoach. Sinds 2021 is ze zaakvoerder van Huisdierentherapie.be.

 

 

Deel dit artikel

Huisdierentherapie.be

Hazendreef 6,
3140 Keerbergen
 
Mechelen - Lier - Aarschot - Duffel - Kontich - Lint - Berlaar - Nijlen - Herenthout - Sint-Katelijne-Waver - Bonheiden - Keerbergen - Haacht - Boortmeerbeek - Zemst - Putte - Heist-Op-Den-Berg - Hulsthout - Tremelo - Rotselaar - Begijnendijk - Leuven

Contactgegevens

Telefoon
+32 474 02 02 12
​​​​​​​E-mail
hallo@huisdierentherapie.be