Wat kost hondentherapie?

2024/05/14

"Wat is de prijs voor gedragstherapie voor honden?"

Terug

Auteur: Kristof Voet

 

Wat kost hondentherapie? Waar moet je allemaal mee rekening houden in de berekening van de prijs?

 

De basis van de prijsbepaling

 

Hondengedragstherapie is specialistenwerk. Niets meer, niets minder. De prijs van honden gedragstherapie wordt in de eerste plaats mee bepaald door het opleidingsniveau van de hondentherapeut en de ervaring ervan. Of toch, dat zou moeten zijn, want het staat iedereen in België vrij zichzelf "hondentherapeut" te noemen en de prijs ervoor te vragen die men wil vragen.

Daarom is het steeds van belang om je voor het expertiseniveau van de hondentherapeut niet enkel op de prijs te baseren, maar ook goed na te gaan welke opleidingen deze genoten heeft, en of ze in lijn zijn met de meest moderne inzichten. Bij Huisdierentherapie.be heb je alvast een garantie op dat laatste, want wij baseren ons voortdurend op de wereldwijde academische concensus rond hondengedrag, en evolueren mee met de resultaten van de talrijke onderzoeken die aan honderden universiteiten globaal uitgevoerd worden.

 

Het uurtarief

 

De prijs van een uur hondentherapie omvat veel meer dan enkel een uur werk: je hebt voor iedere les een degelijke voorbereiding en planning nodig, eventueel aangevuld met opzoekwerk en overleg met collega's, en na iedere les heb je het dossier dat aangevuld moet worden zodat de evolutie van het programma nauwkeurig kan opgevolgd worden. Bijkomende zaken zoals de eventuele verplaatsingstijd naar het huis van de patiënt, maar ook bedrijfskosten zoals website, boekhouding, verzekeringen, wettelijke verplichtingen en vastgoed om de trainingen uit te voeren, bepalen mee de prijs.

Bij Huisdierentherapie.be bedraagt in 2024 de prijs per uur hondentherapie 66,12 euro excl. BTW, oftewel 80 euro BTW inclusief. Maar hiervoor krijg je wel telkens een gegarandeerd hoogopgeleide specialist over de vloer, die bijgeschoold is en zich aanpast met oplossingen op maat aan jouw (gezins)situatie.

 

De eerste keer...

 

Onze werkmethode houdt in dat we steeds beginnen met een uitgebreide kennismaking, en ons verdiepen in jouw noden en wensen. Dit doen we met een opstartconsultatie van circa twee uur, bij voorkeur bij je thuis, en dit nadat je een uitgebreide vragenlijst hebt ingevuld waarmee we onze eerste ontmoeting voorbereiden.

Omdat bepaalde bedrijfskosten, voorbereiding en dossieraanvulling slechts een keer gebeuren voor deze twee uur, betaal je geen 160 euro maar 140 euro voor dit opstartgesprek. Wil je exact weten wat er aan de hand is? Op het einde van deze sessie krijg je een klinische diagnose van onze specialist, met een voorstel van aanpak en een inschatting van de lengte van een behandeltraject in jouw specifieke geval. Want, ieder probleem is individueel, en dus benaderen we iedere situatie op een unieke manier. Een definitieve inschatting van de kosten kunnen we dus maar maken op basis van dit eerste gesprek.

 

 

"Ieder probleem is individueel, en dus benaderen we iedere situatie op een unieke manier. Een definitieve inschatting van de kosten kunnen we dus maar maken op basis van dit eerste gesprek."

Specifiek probleem bepaalt de prijs

 

Wanneer je dak een waterlek heeft tussen enkele dakpannen door, dan is dit wellicht opgelost met een simpele herstelling of enkele nieuwe dakpannen. Wanneer een storm echter jouw halve dak wegblaast, en het begint te regenen, dan is de waterschade net iets groter en het probleem complexer om te herstellen. Een grondige expertise op voorhand duidt aan wat de prijs van deze herstelling zal zijn.

Bij hondentherapie verloopt het net eender. Een relatief eenvoudig probleem (bijvoorbeeld: een hond trekt aan de lijn uit enthousiasme) is gemakkelijker en sneller op te lossen dan wanneer er een complexere problematiek onderliggend is (bijvoorbeeld: trekken aan de lijn uit angst of onzekerheid), of een ronduit ernstige complicatie (bijvoorbeeld: trekken aan de lijn uit angst met uitvallen naar alles wat beweegt op straat). De "expertise" oftewel het opstartgesprek brengt hierover duidelijkheid.

 

Wat mag ik verwachten als kostprijs?

 

Bij een eenvoudig probleem waarbij je na het opstartgesprek enkele lessen moet nemen, mag je rekenen op een totale prijs voor hondengedragstherapie van 350 tot 400 euro, eventueel aangevuld met een kilometer- of verplaatsingsvergoeding. Complexere en ernstige problemen waar veel lessen en veel werk mee gemoeid is zullen eerder een richtprijs hebben van 750 tot 1000 euro. Alles staat of valt dus met de juiste diagnose want voor onze behandeling telt de onderliggende oorzaak, niet enkel de symptomen. Symptoombestrijding, zoals helaas vaak wordt toegepast binnen de hondentherapie, is geen duurzame oplossing voor de lange termijn. Het oplossen van de onderliggende oorzaken is dat wel. Een mooi voorbeeld hiervan vind je in het verhaal over de behandeling van een mishandelde en angstagressieve dwergpinscher.

 

Kristof Voet is administratief en logistiek medewerker van Huisdierentherapie.be sinds 2021. Hij was tot 2022 werkzaam als vrijwilliger bij de dierenbescherming, en volgde hiervoor de opleiding Asielmedewerker georganiseerd door de Vlaamse Overheid.

Deel dit artikel

Huisdierentherapie.be

Hazendreef 6,
3140 Keerbergen
 
Mechelen - Lier - Aarschot - Duffel - Kontich - Lint - Berlaar - Nijlen - Herenthout - Sint-Katelijne-Waver - Bonheiden - Keerbergen - Haacht - Boortmeerbeek - Zemst - Putte - Heist-Op-Den-Berg - Hulsthout - Tremelo - Rotselaar - Begijnendijk - Leuven

Contactgegevens

Telefoon
+32 474 02 02 12
​​​​​​​E-mail
hallo@huisdierentherapie.be