Auteur: Evie Van Hove
Tot ergernis van velen... Je eigen hond blaft veel. Of je hond blaft naar voorbijgangers, je hond blaft naar andere honden... Of er is een blaffende hond bij de buren...
Waarom blaffen honden?
Blaffen wordt vaak als ongewenst gedrag beschouwd. Hoewel het eigenlijk gewoon je hond is die zijn stem gebruikt. Natuurlijk hangt de mate van blafgedrag ook samen met de raseigenschappen van je hond. Een ras dat bedoeld is om eigendom te bewaken zal sneller overgaan tot blaffen dan bijvoorbeeld een jachthond die vooral niet mag blaffen op het moment dat het wild nog geschoten moet worden.
Is het blaffen aangeboren of aangeleerd?
Overmatig blafgedrag kan echter ook – onbedoeld - aangeleerd zijn tijdens de puppytijd. Een pup zal alles uitproberen om aandacht van zijn baasjes te krijgen, waaronder dus ook blaffen. Wanneer hij leert dat er wel degelijk reactie komt op zijn geblaf – positief of negatief – wordt hij in feite beloond voor dit gedrag. De regel stelt dat “gedrag dat beloond wordt, zich zal herhalen in de toekomst”. En negatieve aandacht is ook aandacht.
"Gedrag dat beloond wordt, zal zich herhalen in de toekomst."
Dus: hardnekkig blaffen is (meestal) aangeleerd?
Dit verklaart ook meteen waarom een hond die blaft telkens er iemand passeert aan de omheining van de tuin, dit blijft herhalen. Hij heeft namelijk steeds succes, want elke keer heeft hij die persoon succesvol weg geblaft! Meer zelfs, als zijn baasje naar hem roept vanuit het huis om te stoppen met blaffen, zal hij zich gesterkt voelen in zijn gedrag en nog “beter zijn best doen” volgende keer.
Vroeg begonnen is half gewonnen!
Belangrijk om overmatig blaffen te voorkomen is dus om je pup te negeren als hij blaffen uitprobeert om je aandacht te vragen. Best tel je even in je hoofd tot vijf nadat het blaffen is gestopt om een associatie met zijn blafgedrag en jouw aandacht te doorbreken zodat er geen gedragsketen ontstaat en hij dus net NIET beloond wordt voor het blaffen.
Hoewel een blaffende hond behoorlijk op je zenuwen kan werken, mag je niet vergeten dat je hond maar een beperkt aantal manieren heeft om met jou te communiceren, en zijn stem daar dus één van is. Leer een waakhond dus bijvoorbeeld niet om totaal niet te blaffen, maar laat hem even waken en zijn natuurlijk gedrag uiten en zeg hem dan dat het genoeg is of leid hem af om het blaffen te doen stoppen.
Verloopt het blaffen afleren van je hond moeilijker dan verwacht, dan kan je altijd een honden gedragstherapeut of degelijke puppycoach inschakelen om je hiermee te helpen!
Evie Van Hove is PgD Clinical Animal Behaviour, gediplomeerd puppycoach, hondentrainer en gedragscoach. Sinds 2021 is ze zaakvoerder van Huisdierentherapie.be.