Mijn hond bijt alles kapot

2024/09/04

"Alles in mijn huis sneuvelt..."

Terug

Auteur: Evie Van Hove

 

Mijn hond bijt alles kapot: wat kan je doen?
 

Je komt thuis en ziet dat je favoriete schoenen in stukjes liggen, of de bank is weer eens het slachtoffer geworden van je hond zijn kauwgedrag. Het kan frustrerend zijn als je hond alles kapot bijt, maar dit gedrag komt vaak voort uit natuurlijke instincten of onderliggende problemen. In deze blog duiken we dieper in de oorzaken van destructief bijten en bieden we oplossingen om dit gedrag te verminderen.
 

1. Waarom bijt je hond alles kapot?

Honden kauwen om verschillende redenen, en het is belangrijk om te begrijpen waarom jouw hond destructief gedrag vertoont. Hier zijn enkele mogelijke oorzaken:
 

1.1. Tandjes wisselen bij puppy’s

Als je een jonge hond hebt, kan het bijten simpelweg te maken hebben met het wisselen van tanden. Puppy’s verliezen hun melktanden en krijgen hun volwassen tanden tussen de 3 en 6 maanden oud. Tijdens deze periode kan het tandvlees pijnlijk zijn, en kauwen helpt om de pijn te verlichten.
 

1.2. Verveling

Net als bij verveling in het algemeen, kan een hond destructief gaan kauwen als hij niet genoeg mentale en fysieke stimulatie krijgt. Kauwen is een manier om energie kwijt te raken en zichzelf bezig te houden.
 

1.3. Stress en angst

Kauwen kan ook een zelfverzachtend gedrag zijn voor honden die angstig of gestrest zijn. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als je hond last heeft van verlatingsangst. Wanneer je niet thuis bent, kan je hond nerveus worden en op dingen gaan kauwen om zichzelf te kalmeren.
 

1.4. Gebrek aan kauwmateriaal

Als je hond geen geschikt speelgoed heeft om op te kauwen, zal hij zelf op zoek gaan naar andere voorwerpen om aan zijn kauwbehoefte te voldoen. Dit kunnen meubels, schoenen, of andere huishoudelijke items zijn.
 

1.5. Aandacht zoeken

Soms bijten honden dingen kapot omdat ze weten dat dit een reactie van jou uitlokt. Zelfs negatieve aandacht, zoals boos worden, kan voor sommige honden de aandacht zijn die ze zoeken.

"Honden kauwen om verschillende redenen, en het is belangrijk om te begrijpen waarom jouw hond destructief gedrag vertoont."

2. Hoe kan je destructief kauwen voorkomen?

Gelukkig zijn er verschillende manieren om het bijten te verminderen en je huis en spullen te beschermen. Hier zijn enkele praktische tips:
 

2.1. Bied geschikt kauwmateriaal aan

Zorg ervoor dat je hond voldoende speelgoed en kauwbotten heeft die speciaal zijn ontworpen om aan de kauwbehoeften van honden te voldoen. Dit kunnen stevige rubberen speeltjes zijn, kauwbotten, of zelfs eetbare kauwsnacks. Zorg ervoor dat het speelgoed veilig is en geschikt voor de grootte en kauwsterkte van je hond.

  • Rotatie van speelgoed: Wissel het speelgoed regelmatig af om het interessant te houden voor je hond.
  • Vulbare speeltjes: Speelgoed dat je kunt vullen met lekkernijen, zoals een Kong, kan je hond langere tijd bezig houden en mentale stimulatie bieden.
     

2.2. Meer beweging en stimulatie

Zorg ervoor dat je hond voldoende beweging en mentale stimulatie krijgt om verveling te voorkomen. Dit kan bestaan uit dagelijkse wandelingen, spelen in de tuin, of het doen van interactieve spelletjes zoals zoek- en apportspelletjes.

  • Training: Leer je hond nieuwe commando’s of trucjes om zijn geest bezig te houden en zijn energie op een constructieve manier te gebruiken.
  • Snuffelactiviteiten: Honden vinden het leuk om hun neus te gebruiken. Overweeg activiteiten waarbij je hond moet zoeken naar traktaties of speeltjes.
     

2.3. Train je hond om niet te bijten

Met positieve beloningsgerichte training kun je je hond leren om niet op ongewenste objecten te kauwen. Dit houdt in dat je je hond beloont wanneer hij het juiste gedrag vertoont, zoals kauwen op zijn speelgoed in plaats van op je schoenen.

  • Redirectie: Als je hond begint te kauwen op iets dat niet mag, onderbreek hem dan rustig en geef hem een geschikt kauwspeeltje. Beloon hem wanneer hij op het juiste speelgoed begint te kauwen.
  • Gebruik Kauwsprays: Er zijn sprays beschikbaar die een onaangename smaak hebben voor honden. Deze kun je op meubels of andere voorwerpen spuiten om je hond te ontmoedigen erop te kauwen.
     

2.4. Verminder stress en angst

Als je vermoedt dat stress of angst de oorzaak is van het destructieve kauwgedrag, is het belangrijk om de bron van deze stress aan te pakken. Bij verlatingsangst kan het helpen om het alleen laten van je hond geleidelijk op te bouwen, of om een gedragstherapeut te raadplegen.

  • Rustgevende omgeving: Zorg voor een rustige en veilige plek waar je hond zich kan terugtrekken als hij zich angstig voelt.
  • Routine: Een vaste routine kan helpen om de angst van je hond te verminderen, omdat hij weet wat hij kan verwachten.
     

2.5. Vermijd het straffen van je hond

Het kan verleidelijk zijn om boos te worden wanneer je hond iets kapot bijt, maar straf kan het probleem vaak verergeren. Straffen kan leiden tot meer angst en stress, wat het kauwgedrag juist kan versterken. In plaats daarvan is het beter om je te concentreren op het positief versterken van goed gedrag en het aanbieden van alternatieven.
 

3. Wat te doen als het probleem aanhoudt?
 

Als je merkt dat ondanks al je inspanningen het destructieve kauwgedrag van je hond aanhoudt, kan het nuttig zijn om professionele hulp in te schakelen. Een gedragstherapeut voor honden kan je helpen om diepere gedragsproblemen te identificeren en een plan op te stellen om het probleem aan te pakken.
 

Conclusie
 

Destructief kauwgedrag kan frustrerend zijn, maar het is meestal een teken dat je hond iets nodig heeft, zoals meer beweging, mentale stimulatie, of geschikte kauwmaterialen. Door je hond de juiste tools te geven en positieve training toe te passen, kun je dit gedrag effectief verminderen.

Onthoud dat elke hond anders is en dat geduld en consistentie de sleutel zijn tot succes. Met de juiste aanpak kun je ervoor zorgen dat je hond gelukkig en voldaan is – en je huis veilig blijft voor zijn kauwgrage tanden!

 

Evie Van Hove is PgD Clinical Animal Behaviour, gediplomeerd puppycoach, hondentrainer en gedragscoach. Sinds 2021 is ze zaakvoerder van Huisdierentherapie.be.

 

 

Deel dit artikel

Huisdierentherapie.be

Hazendreef 6,
3140 Keerbergen
 
Mechelen - Lier - Aarschot - Duffel - Kontich - Lint - Berlaar - Nijlen - Herenthout - Sint-Katelijne-Waver - Bonheiden - Keerbergen - Haacht - Boortmeerbeek - Zemst - Putte - Heist-Op-Den-Berg - Hulsthout - Tremelo - Rotselaar - Begijnendijk - Leuven

Contactgegevens

Telefoon
+32 474 02 02 12
​​​​​​​E-mail
hallo@huisdierentherapie.be