Mijn hond eet gras

2024/08/08

"Voelt mijn hond zich niet goed, want hij eet zo vaak gras?"

Terug

Auteur: Evie Van Hove

 

Mijn hond eet gras: Oorzaken, Betekenis en Oplossingen
 

Het is een scenario dat veel hondeneigenaren wel eens hebben meegemaakt: je bent met je hond aan het wandelen en plotseling zie je hem of haar enthousiast gras eten. Dit gedrag roept vaak vragen en zorgen op. Waarom eet mijn hond gras? Is dit normaal of een teken van een onderliggend probleem? In deze blog duiken we dieper in op dit onderwerp en bekijken we de mogelijke oorzaken, of het altijd een probleem is, en wat je kunt doen als je hond gras eet.
 

Gedrag: Wat gebeurt er precies?
 

Honden die gras eten, vertonen vaak een specifiek patroon. Ze ruiken eerst aan het gras, selecteren zorgvuldig bepaalde sprieten en beginnen dan te knabbelen. Soms eten ze grote hoeveelheden, terwijl ze andere keren slechts enkele sprietjes nemen. Na het eten van gras kan het voorkomen dat ze braken, maar dit is niet altijd het geval.
 

 

Oorzaken: Waarom eet mijn hond gras?

Er zijn verschillende theorieën over waarom honden gras eten:
 

1. Natuurlijke instincten

Wilde honden en hun voorouders, zoals wolven, eten vaak de inhoud van de maag en darmen van hun prooien, die plantaardig materiaal bevatten. Dit gedrag kan een overblijfsel zijn van hun instincten.
 

2. Voedingsgebrek

Sommige experts geloven dat honden gras eten om een tekort aan voedingsstoffen, zoals vezels, aan te vullen. Gras bevat vezels die de spijsvertering kunnen bevorderen.
 

3. Maagklachten

Honden kunnen gras eten om misselijkheid of maagklachten te verlichten. Het gras kan braken veroorzaken, wat helpt om de maag te legen en de oorzaak van het ongemak te verwijderen.
 

4. Verveling of nieuwsgierigheid

Net als mensen kunnen honden zich vervelen. Gras eten kan simpelweg een manier zijn om zichzelf bezig te houden of om nieuwsgierigheid te bevredigen.
 

5. Smaak en textuur

Sommige honden lijken simpelweg te genieten van de smaak en textuur van gras.

"Er zijn verschillende theorieën over waarom honden gras eten."

Is het een probleem?

Over het algemeen is gras eten door honden geen reden tot paniek. In veel gevallen is het volkomen normaal gedrag. Echter, er zijn situaties waarin dit gedrag problematisch kan zijn:
 

  • Frequent braken

Als je hond regelmatig gras eet en daarna braakt, kan dit duiden op een onderliggend gezondheidsprobleem dat medische aandacht vereist.

  • Overmatig gras eten

Als je hond grote hoeveelheden gras eet, kan dit wijzen op verveling, stress of een voedingsprobleem.

  • Giftige planten

Wees voorzichtig met waar je hond gras eet. Sommige planten en pesticiden kunnen giftig zijn voor honden.
 

Mogelijke oplossingen

Als je je zorgen maakt over het gras eten van je hond, zijn er verschillende stappen die je kunt ondernemen:

1. Verbeter de voeding

Zorg ervoor dat je hond een uitgebalanceerd dieet krijgt dat alle benodigde voedingsstoffen bevat. Overleg met je dierenarts over het beste voedsel voor je hond.

2. Voldoende beweging en stimulatie

Zorg ervoor dat je hond voldoende lichamelijke en mentale stimulatie krijgt. Speel met je hond, maak lange wandelingen en geef hem uitdagende speeltjes om verveling te voorkomen.

3. Regelmatige gezondheidscontroles

Laat je hond regelmatig controleren door de dierenarts om gezondheidsproblemen uit te sluiten die gras eten kunnen veroorzaken.

4. Veilige omgeving

Houd toezicht op waar je hond gras eet en zorg ervoor dat de omgeving vrij is van giftige planten en chemicaliën.

5. Probiotica

Een kuur met probiotica kan helpen om een eventuele onbalans in het spijsverteringsstelsel te herstellen, waardoor de hond zich beter zal voelen indien dit de oorzaak is.
 

Raadpleeg een klinische gedragsdeskundige

Als je hond obsessief gras eet en je hebt alle bovengenoemde maatregelen geprobeerd, kan het nuttig zijn om een klinische gedragsdeskundige te raadplegen. Deze professionals kunnen helpen om onderliggende gedragsproblemen te identificeren en op te lossen. Ze werken samen met dierenartsen om een holistische benadering van de zorg voor je huisdier te bieden.

Gras eten door honden is meestal geen reden tot zorgen, maar het kan soms wijzen op een onderliggend probleem. Door de oorzaken te begrijpen en de juiste stappen te ondernemen, kun je ervoor zorgen dat je hond gezond en gelukkig blijft. Vergeet niet dat professionele hulp altijd beschikbaar is als je je zorgen maakt over het gedrag van je hond.

 

Evie Van Hove is PgD Clinical Animal Behaviour, gediplomeerd puppycoach, hondentrainer en gedragscoach. Sinds 2021 is ze zaakvoerder van Huisdierentherapie.be.

 

 

Deel dit artikel

Huisdierentherapie.be

Hazendreef 6,
3140 Keerbergen
 
Mechelen - Lier - Aarschot - Duffel - Kontich - Lint - Berlaar - Nijlen - Herenthout - Sint-Katelijne-Waver - Bonheiden - Keerbergen - Haacht - Boortmeerbeek - Zemst - Putte - Heist-Op-Den-Berg - Hulsthout - Tremelo - Rotselaar - Begijnendijk - Leuven

Contactgegevens

Telefoon
+32 474 02 02 12
​​​​​​​E-mail
hallo@huisdierentherapie.be