Mijn hond slaapt veel

2024/08/12

"Nu ligt mijn hond weer te slapen, da's toch niet meer normaal!"

Terug

Auteur: Evie Van Hove

 

Mijn hond slaapt veel: Is dit normaal?
 

Als hondenbezitter is het je waarschijnlijk wel eens opgevallen dat je hond een groot deel van de dag slapend doorbrengt. Hoewel het verleidelijk kan zijn om je af te vragen of dit normaal is, is het belangrijk om te begrijpen waarom honden zoveel slapen en wanneer er reden tot zorg is. In deze blog duiken we dieper in de slaappatronen van honden, verkennen we mogelijke oorzaken voor overmatig slapen en bespreken we wanneer het tijd is om een dierenarts of gedragsdeskundige te raadplegen.
 

Slaappatronen van honden: Wat is normaal?
 

Honden staan bekend om hun vermogen om bijna overal en op elk moment te kunnen slapen. Gemiddeld slapen volwassen honden tussen de 12 en 14 uur per dag, terwijl puppy's en oudere honden nog meer kunnen slapen, soms wel 18 tot 20 uur per dag. Dit slaappatroon is normaal en hangt samen met verschillende factoren, zoals leeftijd, ras, activiteitenniveau en gezondheid.

  • Leeftijd: Puppy’s hebben veel slaap nodig om te groeien en zich te ontwikkelen. Oudere honden daarentegen hebben vaak meer rust nodig omdat ze minder energie hebben en mogelijk last krijgen van ouderdomskwalen.
  • Ras: Sommige rassen, zoals Basset Hounds en Mastiffs, staan bekend om hun neiging om veel te slapen, terwijl actievere rassen zoals Border Collies minder slaap nodig hebben.
  • Activiteitenniveau: Honden die overdag veel actief zijn, hebben meer slaap nodig om te herstellen. Aan de andere kant, als een hond zich verveelt of niet genoeg beweging krijgt, kan hij uit verveling meer slapen.
     

Mogelijke oorzaken van overmatig slapen
 

Hoewel veel slapen over het algemeen normaal is voor honden, kan overmatig slapen soms wijzen op een onderliggend probleem. Hier zijn enkele mogelijke oorzaken om in gedachten te houden:
 

  1. Gebrek aan mentale en fysieke stimulatie Als je hond de hele dag weinig te doen heeft, kan hij meer gaan slapen om de tijd door te komen. Honden hebben zowel mentale als fysieke stimulatie nodig om gezond en gelukkig te blijven. Te weinig activiteit kan leiden tot verveling en depressie, wat zich kan uiten in overmatig slapen.
  2. Medische problemen Sommige gezondheidsproblemen kunnen ervoor zorgen dat je hond meer slaapt dan normaal. Denk hierbij aan hypothyreoïdie (een traag werkende schildklier), hartaandoeningen of infecties. Ook pijnlijke aandoeningen zoals artritis kunnen ertoe leiden dat je hond meer rust zoekt.
  3. Veranderingen in dieet of medicatie Een verandering in het dieet of het gebruik van nieuwe medicatie kan invloed hebben op het energie- en slaappatroon van je hond. Sommige medicijnen kunnen slaperigheid veroorzaken als bijwerking.
  4. Veroudering Oudere honden slapen vaak meer vanwege een afname in energieniveau en de aanwezigheid van ouderdomskwalen zoals gewrichtsproblemen of cognitieve achteruitgang.
  5. Stress of depressie Net als bij mensen kunnen stress en depressie bij honden leiden tot veranderingen in slaapgewoonten. Grote veranderingen in de leefomgeving, zoals een verhuizing of het verlies van een gezinslid, kunnen stress veroorzaken.

"Hoewel veel slapen over het algemeen normaal is voor honden, kan overmatig slapen soms wijzen op een onderliggend probleem."

Wanneer moet je je zorgen maken?
 

Hoewel het normaal is dat honden veel slapen, zijn er momenten waarop overmatig slapen reden tot zorg kan zijn. Als je merkt dat je hond plotseling meer slaapt dan normaal, minder geïnteresseerd is in activiteiten die hij vroeger leuk vond, of andere symptomen vertoont zoals gewichtsverlies, lusteloosheid, of veranderingen in eetlust, is het belangrijk om een dierenarts te raadplegen. Deze kan vaststellen of er een onderliggend medisch probleem is en zo nodig een behandelplan opstellen.
 

Hoe kan een klinische gedragsdeskundige helpen?

 

In sommige gevallen kan het nodig zijn om een klinische gedragsdeskundige in te schakelen, vooral als overmatig slapen het gevolg is van stress, angst, of depressie. Een gedragsdeskundige kan helpen om de oorzaken van het probleem te identificeren en een gedragsplan opstellen om het welzijn van je hond te verbeteren. Dit kan onder meer bestaan uit het verhogen van mentale en fysieke stimulatie, het aanpassen van de dagelijkse routine, en technieken om stress te verminderen.
 

Conclusie
 

Het is normaal dat honden veel slapen, maar het is belangrijk om alert te zijn op veranderingen in het slaappatroon van je hond. Overmatig slapen kan een teken zijn van verveling, gezondheidsproblemen, of stress. Als je je zorgen maakt over het slaappatroon van je hond, aarzel dan niet om professioneel advies in te winnen bij een dierenarts of klinische gedragsdeskundige. Het welzijn van je hond staat voorop, en met de juiste zorg en aandacht kun je ervoor zorgen dat hij een gezond en gelukkig leven leidt.

 

Evie Van Hove is PgD Clinical Animal Behaviour, gediplomeerd puppycoach, hondentrainer en gedragscoach. Sinds 2021 is ze zaakvoerder van Huisdierentherapie.be.

 

 

Deel dit artikel

Huisdierentherapie.be

Hazendreef 6,
3140 Keerbergen
 
Mechelen - Lier - Aarschot - Duffel - Kontich - Lint - Berlaar - Nijlen - Herenthout - Sint-Katelijne-Waver - Bonheiden - Keerbergen - Haacht - Boortmeerbeek - Zemst - Putte - Heist-Op-Den-Berg - Hulsthout - Tremelo - Rotselaar - Begijnendijk - Leuven

Contactgegevens

Telefoon
+32 474 02 02 12
​​​​​​​E-mail
hallo@huisdierentherapie.be